Frågor och svar för konsument

Om du undrar något är du alltid välkommen att höra av dig till 08-509 395 20 eller support@edin.se.

Du hittar bruks- och installationsanvisningar till våra produkter under produktsidorna, även till utgångna produkter.


Välj område


Batterier

Jag har hört att man ska förvara batterierna i kylskåpet, stämmer det?

Nej, förvara dem i normal rumstemperatur.

Varför tar batterierna slut så fort?

Det är viktigt att du luftar batterierna innan du sätter in dem i hörapparaten. Låt batterierna lufta i minst 30 sekunder när du har tagit av skyddspapperet.

Tips om hörapparatsbatterier

Sedan början av 2016 är våra batterier helt kvicksilverfria vilket kan påverka deras livslängd något. Här nedan följer några punkter som man kan ha i åtanke angående batteriers livslängd.


Varseblivning

Vilken brandvarnare är bäst i ett 1 1/2 plans hus, där det finns blinkers av den gamla sorten (nära 30 år) och slinga runt vardagsrummet samt förstärkare till ringklockan som dock är bortkopplad just nu? Vi har både normalhörande och hörselskador av lätt och grav grad i familjen.

Vi har en särskild utvecklad brandvarnare (art nr 340045) som kan kopplas till olika hjälpmedel t.ex blinkgivare, vibratoranläggning, o.s.v.

Dessutom finns en väckarklocka som heter TCL 410 (art nr 353410), som akustiskt känner av brandlarm och larmar med valfri larmfunktion. (Utgången produkt UniWake fungerar på liknande sätt)


Telefoner/tillbehör

Jag får störningar i halsslingan när jag pratar i mobiltelefonen, varför?

Om Du sitter nära en datorskärm kan denna generera störningar. Flytta Dig längre från skärmen. Detta problem uppstår ej om Du har en plattskärm.

Jag kan inte använda mobiltelefon eller digital trådlös telefon, det blir störningar i min hörapparat. Finns det en lösning på detta?

Ja, du kan koppla en halsslinga eller en slingkrok till telefonen.

Min CL100 tappar programmeringen. Gör jag något fel?

Vissa telefonledningar ger inte tillräckligt med ström och då kan CL100 tappa programmeringen. I dessa fall rekommenderar vi att ni byter upp er till en AmpliPower 40, som har en transformator och batteribackup.

Mitt SOS-larm kan inte lokalisera min telefon. Jag har mobiltelefonen PowerTel M9500. Hur gör jag?

För att maximera SOS-funktionen är det bra ställa in telefonens platsläge. Då preciseras din telefons plats i nöd-sms:et, vilket är bra för t.ex ambulans eller liknande.  Gå in under             Inställningar och Plats. Ställ läge ”Hög”, vilket innebär att GPS, WiFi och mobilnätet används för att lokalisera telefonen.

Med SOS-samtalet sänds ett sms till din kontaktperson eller till det nummer som ligger inlagt, t ex 112. Där syns vem som ringer, från vilket plats och om telefonens batteri håller           på att ta slut.


Slingförstärkare

För 12 år sedan installerade jag en teleslinga till min radio här i min 4-rumslägenhet. Då hörde jag radion bra men det har blivit allt sämre. Det beror helt klart på att min hörsel försämrats – men kan det bero på något annat?

Det har skett en relativt stor utveckling på slingförstärkare de sista 10 åren, med bättre nivå-reglering och betydligt kraftigare förstärkare. Dessutom så justerades fältet (slingnivån) inte enligt IEC-normen så noga vid den tiden, så det är inte konstigt att du uppfattar fältet svagare. Om Din hörapparat fungerar väl vid andra tillfällen och nivån är tillräckligt stark vid vissa slingor finns det goda förutsättningar att det är slingan som har ett för svagt fält och att du därför kan höra bättre med en ny förstärkare till slingan med ny intrimmning av dina signalkällor.

Alltså, byt förstärkare först och trimma innivåer. Om detta ej hjälper kanske även själva slingtråden måste installeras om.

Kan man koppla två kuddar till DLS-33?

 Nej, det går inte med DLS-33TV eller DLS-3TV, men med CLS-1. Du kan också koppla ihop flera DLS-33TV/DLS-3TV, om ni är flera som vill träffas och titta på TV tillsammans, alternativt koppla en soffslinga att lägga i rummet istället.

Min granne har en teleslinga installerad och om jag vill ha en blir det överhörning. Jag tycker inte att slingkudde är ett bra alternativ. Finns det någon lösning på detta i dag?

 Idag finns Super-slingor, (Super Loop System) eller SLS-slingor där överhörningen är mycket väl kontrollerad och begränsad. Det kräver dock att slingtrådar måste korsa golvet (eller taket med i vita lister) på flera ställen. Är ibland opraktiskt och kostsamt men alltså fullt möjligt.

Till grannar i sidled fungerar det nästan 100 % och används idag utbrett vid nyproduktion äldreboende och i skolsammanhang, teater och bio. Grannar ovan och under fungerar också om rätt projektering görs men kräver lite mer vid projektering.

Om inte SLS-slingor kan användas (värden tycker att det blir för dyrt) så är ett praktiskt alternativ att både du och grannen använder stolslinga.


TV-hjälpmedel

Hur ansluter jag mitt hjälpmedel till TV:n?

För anslutning av TV-hjälpmedel som DLS-3, TV-2500 eller Sonumaxx 2.4 används optisk kabel (toslink) som länk mellan hörselprodukten och tv:n.

För utgångna DLS-33TV och TV-2510NL (fungerar även för TV-2500 ) ansluts TV:ns audioutgång med RCA-sladd, använd röd-vit-kontakt. Audioutgången brukar sitta på baksidan och vara märkt Audio out/Line out. Använd inte Audio in/Line In, som brukar sitta på framsidan eller på sidan.

Ibland kan det krävas att du kopplar in en D/A-omvandlare.

Om du har problem, kontakta din TV-handlare, tv-box-leverantör eller Hörselvården, om du fått hörselprodukten via dem.