Hörslingor för kyrkor, moskéer och synagogor

kyrkor-1

I kyrkor, synagogor, moskéer och andra religiösa samlingslokaler är akustiken ofta påverkad av eko och bakgrundsljud. Det är en ljudmiljö som är extra svår för hörselskadade. Med en hörslinga kan hörapparatbärande besökare ta del av en gudstjänst eller mässa med rent, klart ljud och hög taluppfattbarhet.

Slingförstärkaren kan kopplas till befintligt ljudsystem och slingkabeln kan döljas, vilket innebär att systemet knappt är märkbart. Endast en informationsskylt vid dörren upplyser om att lokalen är tillgänglig även för hörapparatbärare.


koncerthuset-liten

Hörsalar

I den här typen av lokaler installeras slingorna i segment längs stolsraderna, så att hörapparatbäraren kan sitta var som helst och ändå garanteras bra ljudåtergivning.

Läs mer


Högtalare för kyrkor och liknande miljöer

Activo System är effektivt, pålitligt och enkelt att installera. Systemet kopplas in med − ofta befintliga − standardhögtalarkablar som driver både ljud och effektsignalen genom styrenheten Activo One. Detta gör att infrastrukturen inte behöver byggas om med nya eluttag, vilket ofta är en stor fördel i kyrkor och aulor där man inte vill påverka befintlig estetik och miljö.

Läs mer


kyrkor-2

St Leonards-kyrkan, Storbritannien

I den pittoreska Somerset-byn Butleigh, ligger St Leonards-kyrkan från 1300-talet. Som en del av ett moderniseringsprojekt ingick en uppgradering av ljudanläggningen och installation av hörslingor för att tillgodose besökare med nedsatt hörsel.

När man restaurerar och renoverar historiska byggnader, består utmaningen ofta av att modernisera faciliteter och samtidigt bibehålla en gammeldags känsla. Akustiken i St Leonards-kyrkan påverkades kraftigt av resonans och efterklang som studsade mot de nakna stenväggarna. Men med en slinga – som kunde döljas helt – fick man ett kristallklart ljud till hörapparatanvändare samtidigt som den medeltida atmosfären bevarades.

Läs mer


Cardboard-katedralen, Nya Zeeland

Image: The Anglican Church of New Zealand, made from cardboard, built in Christchurch to replace the historic Anglican cathedral destroyed in the 2011 earthquake.Cardboard-katedralen i Christchurch, Nya Zeeland, som öppnade 2013 och rymmer ca 700 personer, fungerar ibland även som konferensanläggning. Kyrkan är byggd av papptuber, trä, betong och stål.

När tillgänglighetsanpassningen planerades, föll valet av hörselteknik på Univox hörslingor. På grund av den armerade betongen i konstruktionen, installerades en SLS-slinga, som ger en jämn fältstyrkenivå i hela lokalen.

Läs mer


kyrkor-4

Haci Hasan-moskén, Turkiet

Haci Hasan-moskén ligger i Eskisehir i centrala Anatolien, Turkiet. Den byggdes på 1200-talet och är ett utmärkt exempel på Seljuk-arkitektur. Efter en renovering 2012 blev moskén den första moskén i Turkiet och, vad vi erfar, den första moskén i världen att få en hörslinga installerad, och därmed den första att bli helt tillgänglig för alla funktionshindrade grupper. Många hörselskadade i området väljer att komma hit tack vare slingan.

Läs mer